Skip to Content

Uroflowmetrie

Je komt binnenkort naar Bernhoven voor een uroflowmetrie. Een ander woord hiervoor is straalmeting. In deze folder vertellen we hoe dit onderzoek in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Wat is een uroflowmetrie?

Een uroflowmetrie of straalmeting is een onderzoek waarbij we de kracht van de urinestraal meten. Dit onderzoek krijg je omdat je problemen hebt met plassen. Tijdens het onderzoek meten we hoeveel je kunt plassen en hoe lang het plassen duurt. Door deze registratie ontstaat er een grafiek. De uroloog krijgt hierdoor meer informatie over de eventuele oorzaak van de klachten.

Hoe bereid je je voor?

  • Voor dit onderzoek is het belangrijk dat je een goed gevulde blaas hebt met een duidelijk ‘plasgevoel’.
  • Drink 1 tot 2 uur voor het onderzoek iedere 20 minuten een glas water, limonade, thee of koffie.
  • Soms kan het lastig zijn om met een volle blaas naar het ziekenhuis te komen, bijvoorbeeld als je ver van het ziekenhuis woont en moeilijk met een volle blaas kunt reizen. Je kunt dan eerder naar het ziekenhuis komen om hier te drinken totdat je aandrang hebt om de uroflowmetrie te kunnen doen.

Waar meld je je?

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Hoe verloopt het onderzoek?

De doktersassistente van de polikliniek urologie brengt je naar de onderzoeksruimte. In de onderzoeksruimte staat een speciaal toilet (flowmeter) waaraan meetapparatuur is gekoppeld. De doktersassistente vraagt je in de flowmeter te plassen. Dit kan zowel staand als zittend.

Er blijft niemand bij je in de buurt als je in de flowmeter plast. De registratie vindt automatisch plaats. Je merkt er dus niets van. De meting stopt zodra je klaar bent met plassen. De meetapparatuur legt de gegevens vast en maakt er direct een grafiek van.

Vervolgens zal de doktersassistente meten hoeveel urine er achterblijft in je blaas na het plassen. Dit gebeurt met een bladderscan. Een bladderscan is een echografie (beeldvormend onderzoek met geluidsgolven). De doktersassistente brengt voor het onderzoek een beetje gel op de buik aan, ter hoogte van de blaas. Dit onderzoek duurt slechts enkele seconden en is pijnloos.

De totale duur van het onderzoek is afhankelijk van de tijd die je nodig hebt om te plassen.

De uitslag

De uroloog bespreekt direct na het onderzoek de uitslag met je.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan op werkdagen contact op met polikliniek urologie.

  • Polikliniek urologie telefoon 0413 - 40 19 68 (binnen kantooruren)
  • Receptie Bernhoven telefoon 0413 - 40 40 40 (buiten kantooruren)