Skip to Content

Wat vergoedt mijn verzekering?

In Nederland is een zorgverzekering verplicht. Heb je geen zorgverzekering? Dan zul je alle zorgkosten zelf moeten betalen. Als je verzekerd bent, moet je soms ook meebetalen. Hieronder lees je wanneer dit het geval is.

Eigen risico

Iedereen in Nederland betaalt een aantal zorgkosten eerst zelf. Dat is het eigen risico. Dit eigen risico is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Dit eigen risico geldt voor zorg die uit je basisverzekering vergoed wordt. Je betaalt minimaal de eerste €385,- zelf. Er zijn wel uitzonderingen. Voor de huisarts en de verloskundige hoef je geen eigen risico te betalen. Meer informatie over het eigen risico lees je op Zorgwijzer.

Onverzekerde zorg en aanvullende verzekering

Sommige ziekenhuiszorg valt niet onder de basisverzekering. Daarvoor kun je vaak een aanvullende verzekering afsluiten. Of je kunt ervoor kiezen deze zorg zelf te betalen. Bijvoorbeeld bij een sterilisatie, fysiotherapie of gebitsimplantaat. Wat er precies wel en niet vergoed wordt, staat in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Lees deze daarom goed. Voor sommige zorg heb je een machtiging nodig van je zorgverkeraar. Weet je niet zeker of je zorgverzekeraar je behandeling betaalt? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Wil je weten hoeveel een behandeling kost? Vraag dan om een prijsindicatie via debiteuren@bernhoven.nl

Verwijsbrief nodig

Voor zorg in het ziekenhuis heb je altijd een verwijsbrief nodig van je huisarts of behandelend specialist. Ga je naar de specialist in het ziekenhuis zonder verwijzing? Dan vergoedt de zorgverzekeraar dit niet en betaal je de rekening zelf. Dit hoeft natuurlijk niet als je echt met spoed op de spoedeisende hulp komt.

Kijk je zorgverzekering na

Controleer of je zorgverzekeraar een contract met Bernhoven heeft afgesloten. Hier vind je informatie over welke zorgverzekeraars een contract met Bernhoven hebben afgesloten: Contracten met verzekeraars. Hebben wij geen contract met jouw zorgverzekeraar, dan kan het zijn dat je de kosten (deels) zelf moet betalen. De rekening gaat rechtstreeks naar jou of krijg je via je zorgverzekeraar.

Asielzoekers en mensen zonder verblijfsvergunning

Ook al is iedereen in Nederland verplicht een zorgverzekering af te sluiten, toch mag niet iedereen dit doen. 

  • Asielzoekers kunnen gebruik maken van de Regeling Medische Zorg Asielzoekers (RMA). De zorg die vanuit deze regeling wordt vergoed komt grotendeels overeen met het basispakket. Hiervoor geldt geen eigen bijdrage en geen eigen risico.
  • Verblijf je illegaal in Nederland? Dan kun je geen zorgverzekering afsluiten. De kosten van de zorg betaal je dan zelf. Kan je de kosten niet zelf betalen en is de zorg medisch noodzakelijk? Dan kan je zorgverlener een bijdrage vragen aan het CAK via de regeling Onverzekerbare Vreemdelingen.

Als een van bovenstaande regelingen voor jou geldt, dan kun je dat aangeven bij de afdeling Patiëntenregistratie als je je bij ons inschrijft. 

Meer informatie

Vragen over welke zorg precies vergoed wordt, kun je aan je zorgverzekeraar stellen. Op de pagina Hoeveel kost een behandeling vind je meer informatie over de prijzen.