Skip to Content

Profiel

Na mijn opleiding tot internist behaalde ik later de registratie voor het specialisme maag-darm-leverziekten (MDL). Inmiddels kent Bernhoven een bloeiende vakgroep MDL. De MDL-arts weet alles over de spijsvertering en in dit specialisme komt het beste van de Interne Geneeskunde en van de chirurgie samen.

Het mooie van de Interne Geneeskunde is dat je samen met je patiënt op basis van het uitvragen van de klachten, het lichamelijk onderzoek en de aanvullende diagnostiek, de klachten vertaalt naar een diagnose. Op basis van deze diagnose moet je het behandelplan formuleren en met je patiënt bespreken. Dit noemen we het “samen beslissen”. Je hebt in dit hele proces veel direct contact met de patiënt en dat intensieve contact is ook de essentie van ons specialisme. Dit is ook iets waar ik me heel goed bij voel.

Het mooie van de chirurgische vakken is juist het handelen; het actief ingrijpen in het lichaam met een operatie. Binnen de MDL vind je dit actief handelen terug op de scopiekamer. Hier ben je als MDL-arts handelend bezig, je kijkt met een flexibele slang via de mond in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm of via de anus in de dikke darm. Bij deze scopieën verricht je dus diagnostiek maar je verricht ook kleine ingrepen zoals het verwijderen van poliepen uit de darm of het verwijderen van galstenen die zijn vastgelopen in de galwegen.

Naast het veelzijdige vak van MDL-arts heb ik in de afgelopen jaren verschillende bestuurlijke functies vervuld in Bernhoven. Nu ik de 60 ben gepasseerd heb ik mijn werkweek teruggebracht tot 3 dagen per week. De combinatie van poliklinieken met intensief patiëntencontact met het werk op de scopiekamer maakt de MDL voor mij tot een heel mooi, maar ook breed vakgebied. Een vakgebied wat ik al vele jaren met veel plezier uitoefen.

Opleiding

Jaar

Geneeskunde - Rijksuniversiteit Utrecht

1978 - 1985

Inwendige Geneeskunde  - Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk

1985 - 1987

Inwendige Geneeskunde - AMC Amsterdam

1987 - 1991

Academische promotie met proefschrift: 'Helicobacter pylori. Studies on epidemiology, diagnosis and therapy' - Universiteit van Amsterdam

1996

Maag-, lever- en darmgeneeskunde

2002

Onderzoek

  • Publicaties met focus op gastrooesofageale refluxziekte, maagzweren, maagklachten, dyspepsie management, endoscopie, diagnostiek en behandeling van Helicobacter pylori

Lidmaatschappen/verenigingen

  • Nederlandse Vereniging voor Gastroenterologie (NVGE)
  • Nederlands Genootschap van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
  • Orde van Medisch specialisten
  • American Gastroenterological Association (AGA)
  • American Society of Gastroenterological Endoscopy (ASGE)

Nevenfuncties

  • Vertegenwoordiger Bernhoven in de vergadering van afgevaardigden van het beroepspensioenfonds Medisch Specialisten (BPMS)

AGB-code: 03018301