Skip to Content

Opname

Je wordt opgenomen in Bernhoven omdat je een operatie krijgt. Wij helpen je graag om je zo goed mogelijk op de opname voor te bereiden.

Voorbereiding op een opname

Spreekuur PPO

Tijdens het spreekuur PPO (preoperatief poliklinisch onderzoek) bereiden we je voor op een opname. Hier zie je de doktersassistente, verpleegkundige en de anesthesioloog. Het spreekuur duurt ongeveer 1 uur.

De verpleegkundige legt aan je uit:

 • waar je moet zijn;
 • wat je mee moet nemen;
 • hoe je je thuis kunt voorbereidingen;
 • hoe de opname zal gaan;
 • waar je na de opname rekening moet houden;
 • waar je terecht kunt voor vragen.

De anesthesioloog kijkt naar je gezondheid, conditie en de soort operatie. Zo bepaalt hij of zij welke verdoving daarbij past.

Opnamedatum

Je krijgt op tijd bericht van de Opnameplanning wanneer je wordt opgenomen. Kun je niet op de geplande datum? Bel dan naar 0413 – 40 19 17 om de afspraak te verzetten. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur.

Eén werkdag voorafgaand aan de operatie bel je tussen 14.00 en 15.00 uur naar 0413 – 401918 om te horen hoe laat je je mag melden op de dag van de operatie.

Kamer

In Bernhoven hebben we 1-persoons- en 3-persoonskamers. Je kunt telefonisch aangeven welke kamer je het liefst krijgt. Bij een 3-persoonskamer liggen soms mannen en vrouwen op dezelfde kamer. Wil je dit liever niet? Geef dat dan gerust aan. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met je wensen.

Contactpersoon

De verpleegkundige vraagt je wie je contactpersoon is. Dit is iemand die jij vertrouwt. Dat kan je partner zijn, of een goede vriend of een van de kinderen. Wij informeren deze contactpersoon over jouw behandeling en jouw contactpersoon is ook bij gesprekken met behandelaars. Bij Bernhoven respecteren we je privacy. Daarom geven we buiten je contactpersoon nooit informatie aan anderen over je gezondheidstoestand zonder jouw toestemming.

Jouw contactpersoon regelt zo nodig ook praktische zaken zoals zorg voor schone was, toiletartikelen, hulpmiddelen, medicijnen en het coördineren van bezoek.

Wat neem ik mee?

Op de dag van de opname neem je het volgende mee:

 • geldig identiteitsbewijs;
 • medicijnen die je al gebruikt;
 • actueel medicatie-overzicht (AMO);
 • als je dat hebt een dieetvoorschrift;
 • adres en telefoonnummer van je contactpersoon;
 • toiletartikelen;
 • slaapkleding, kamerjas, pantoffels e.d.;
 • bank- of giropas voor het gebruik van telefoon en televisie.

Breng zo min mogelijk waardevolle spullen mee. We raden je aan om sieraden of andere kostbare spullen zoveel mogelijk thuis te laten.

Medicijnen

Tijdens je verblijf in Bernhoven zorgen wij voor je medicijnen. Alleen als je de anticonceptiepil slikt, neem je die zelf mee. Ben je opgenomen op de afdeling Short stay? Dan gebruik je wel je eigen medicijnen. Soms kun je ook op een andere afdeling je eigen medicijnen blijven nemen. Dit gebeurt altijd in overleg met de arts.

In de ziekenhuisapotheek zijn niet alle merken geneesmiddelen aanwezig. Daarom kan de vorm, kleur of naam van het geneesmiddel anders zijn dan je gewend bent. De werking van de medicijnen is hetzelfde. Heb je een vraag? Dan kun je altijd terecht bij je arts of de ziekenhuisapotheker.

Tijdens je verblijf

Medische behandeling

De behandelend arts heeft de medische verantwoordelijkheid voor je behandeling. Hij of zij is de hoofdbehandelaar. We betrekken ook andere zorgverleners bij je behandeling. Je krijg dus verschillende mensen aan je bed. Zij delen de resultaten van hun onderzoek met de hoofdbehandelaar. Met vragen kun je altijd terecht bij de hoofdbehandelaar.

Wij vinden het belangrijk dat je de regie over je eigen leven en gezondheid. Daarom zal iedere arts altijd met je in gesprek gaan over wat jij belangrijk vindt in het leven en welke keuzes je maakt bij ziekte en gezondheid. Ons motto is ‘samen beslissen’. We praten dan ook samen over je wensen en behandelmogelijkheden.

Behandelafspraken

We leggen altijd uit wat er met je gaat gebeuren tijdens een onderzoek of behandeling.  Er kan een moment komen waarop je vindt dat iets niet meer hoeft, je vindt verdere behandeling geen zin meer hebben. Dat kun je aangeven en leggen we dan vast in een behandelafspraak. Denk bijvoorbeeld aan niet meer reanimeren bij een hartstilstand, geen antibiotica toedienen of niet kunstmatig beademen. Meer hierover lees je in onze folder 'Behandelafspraken, wat wil ik wel, wat wil ik niet?

Verpleegkundige verzorging

Tijdens je verblijf zie je vooral verpleegkundigen. Zij zorgen voor goede verpleging en houden daarbij rekening met je persoonlijke wensen. Je kunt met al je vragen bij hen terecht.

Voorzieningen

Om je verblijf in Bernhoven zo prettig mogelijk te maken, kun je gebruikmaken van verschillende voorzieningen. Klik hier voor een overzicht.

Na de opname

Je mag weer naar huis

Soms is het voor de opname al bekend hoelang je bij ons verblijft. Maar vaak weet je dit van tevoren nog niet en brengt de behandelend specialist je hier zo vroeg mogelijk van op de hoogte. Meestal verlaat je in de ochtend het ziekenhuis.

Nazorg

De behandelend arts en verpleegkundige bespreken met je wat je zelf thuis moet doen na je behandeling. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een dieet, fysiotherapie of het nemen van medicijnen. Als je weer thuis bent, is het belangrijk dat je goed op je gezondheid let.

De transferverpleegkundige

Als duidelijk is welke nazorg je thuis nodig hebt, neemt de transferverpleegkundige de zorg over en gaat op zoek naar passende zorg. De transferverpleegkundige is je eerste contactpersoon voor nazorg. Als je zorgen hebt of vragen, laat het gerust weten.

Je bent wettelijk verplicht mee te werken bij ontslag uit het ziekenhuis. Je kunt dus niet in het ziekenhuis wachten totdat de zorgaanbieder van jouw keuze zorg kan leveren. Wijs je een aanbod voor nazorg af, dan ben jij en/of je naasten zelf verantwoordelijk voor een oplossing en organiseer je de nazorg zelf. Dit moet je doen voordat je uit het ziekenhuis wordt ontslagen. De arts informeert je op tijd wanneer je medisch uitbehandeld bent en het ziekenhuis mag verlaten.

Verder lezen