Skip to Content

Behandeling door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg

Je komt naar de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) van Bernhoven. In deze folder lees je praktische informatie over het maken van een afspraak en wat je mag verwachten

Je tandarts heeft je naar ons doorverwezen in verband met:

 • behandeling van een ontstoken wortelpunt
 • verwijderen van een verstandskies of wortelrest
 • bezoek aan de mond- kaak- en aangezichtschirurg voor nader onderzoek

Hoe maak je een afspraak

Twee dagen na verwijzing door je tandarts bel je van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 17.00 uur de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) via  0413 - 40 19 26.

Als we een afspraak plannen maken we zo nodig ook een afspraak voor een röntgenfoto. Heeft je tandarts nog niet zo lang geleden al foto's gemaakt, vraag dan of de praktijk die naar onze polikliniek door mailt. Deze overzichtsfoto mag niet ouder zijn dan 1 jaar.

Soms is meteen duidelijk waarvoor je behandeld gaat worden, soms ook niet. Dan onderzoekt de MKA-chirurg je eerst en spreekt dan de behandeling met je af,

Hoe bereid je je voor?

Nuchter

Je hoeft niet nuchter te zijn. Dit betekent dat je gewoon kunt eten en drinken voordat u naar het ziekenhuis komt.

Medicijnen

Gebruik je bloedverdunners, zeg dit dan bij het maken van de afspraak.  .

Belangrijk

Na de behandeling kun je je suf voelen van de verdoving. Daarom mag je niet zelf auto rijden. Neem iemand mee die jou naar huis brengt.

Wat neem je mee?

 • een geldig identiteitsbewijs
 • eventueel overzicht van medicijnen
 • Weet je al dat je behandeld wordt, neem dan een coldpack mee. Dit is om te koelen na de behandeling. Wij hebben koelkasten om je coldpack te bewaren. 

Denk aan je actueel medicijn overzicht (AMO)

Het is voor ons belangrijk om te weten welke medicijnen je gebruikt. Neem daarom een actueel medicatie overzicht(AMO) mee. Dit haal je op bij je eigen apotheek. Een AMO mag niet ouder dan 3  maanden zijn.

Je kunt niet komen, wat nu?

Als je niet naar de afspraak kunt komen, bel ons dan op tijd op. Dan maken we een nieuwe afspraak.

De dag van de behandeling

Waar moet je zijn?

Je meldt je digitaal met jouw QR-code aan, klik hier voor meer informatie over digitaal aanmelden. Zo nodig maakt de assistente eerst een röntgenfoto. Daarna ga je naar de mond- kaak- en aangezichtschirurg voor de behandeling.


De behandeling

 • Behandeling van een ontstoken wortelpunt
  Onder plaatselijke verdoving maakt de MKA-chirurg een snee in het tandvlees ter plaatse van de te behandelen tand of kies gemaakt. Met een boortje haalt de chirurg de wortelpuntontsteking weg. Om te zorgen dat de ontsteking niet opnieuw kan ontstaan wordt de wortelpunt van de tand of kies iets ingekort. De ingekorte wortelpunt sluiten we af met vulmateriaal. Daarna spoelen we de wond schoon en hechten we wond met oplosbare hechtingen.
 • Verwijderen van een verstandskies of wortelrest
  Onder plaatselijke verdoving trekt de mond- kaak- en aangezichtschirurg de kies. Wanneer de kies onder het tandvlees en/of bot ligt, wordt eerst het tandvlees opzij geschoven. Zo nodig wordt de kies dan met de boor verder vrij gelegd en verwijderd. Daarna hechten we de wond met oplosbare hechtingen.
 • Andere behandeling

Na de behandeling

 • De eerste dagen na de behandeling moet je niet sporten en geen zware lichamelijke inspanning doen.
 • Meestal krijg je een recept mee voor pijnstilling.
 • Na de behandeling informeert de polikliniekassistente je over de nazorg en adviezen voor thuis.
 • Zorg dat je thuis een coldpack in de vriezer klaar hebt liggen zodat je kunt koelen.

Meer informatie

Op onze site vind je meer informatie over specifieke behandelingen in Bernhoven. Voor meer algemene informatie over behandelingen door de mond- kaak- en aangezichtschirurg, kun je terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten en Kaakchirurgie: www.nvmka.nl