Skip to Content

Behandeling door de mond-, kaak- en aangezichtschirurg

Je komt naar de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) van Bernhoven. In deze folder lees je praktische informatie over het maken van een afspraak en wat je mag verwachten.

Je tandarts heeft je naar ons doorverwezen in verband met:

  • de behandeling van een ontstoken wortelpunt
  • het verwijderen van een verstandskies of wortelrest
  • een bezoek aan de mond- kaak- en aangezichtschirurg voor nader onderzoek

Hoe maak je een afspraak?

Twee dagen na verwijzing door je tandarts bel je van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 17.00 uur de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) via  0413 - 40 19 26.

Als we een afspraak plannen, maken we zo nodig ook een afspraak voor een röntgenfoto. Heeft je tandarts nog niet zo lang geleden al foto's gemaakt, vraag dan of de praktijk die naar onze polikliniek door mailt. Deze overzichtsfoto mag niet ouder zijn dan 1 jaar.

Soms is meteen duidelijk waarvoor je behandeld gaat worden, soms ook niet. Dan onderzoekt de MKA-chirurg je eerst en spreekt dan de behandeling met je af,

Hoe bereid je je voor?

Nuchter

Je hoeft niet nuchter te zijn. Dit betekent dat je gewoon kunt eten en drinken voordat je naar het ziekenhuis komt.

Medicijnen

Gebruik je bloedverdunners, zeg dit dan bij het maken van de afspraak.

Overzicht medicijnen

Neem bij een opname of polibezoek altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kun je bij de apotheek halen. Als de arts jou medicatie wil voorschrijven, leest hij of zij in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.

Het overzicht van de medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd ofwel AMO. Op de pagina Actueel medicatieoverzicht (AMO) lees je er meer over.

Belangrijk

Na de behandeling kun je je suf voelen van de verdoving. Daarom mag je niet zelf auto rijden. Neem iemand mee die jou naar huis brengt.

Wat neem je mee?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Een overzicht van je medicijnen.
  • De gezondheidsverklaring die je van ons per post toegestuurd hebt gekregen, graag ingevuld.

Je kunt niet komen, wat nu?

Als je niet naar de afspraak kunt komen, bel ons dan op tijd op. Dan maken we een nieuwe afspraak.

Aanmelden

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

Zo nodig maakt de assistente eerst een röntgenfoto. Daarna ga je naar de mond- kaak- en aangezichtschirurg voor de behandeling.

De behandeling

Behandeling van een ontstoken wortelpunt

Onder plaatselijke verdoving maakt de MKA-chirurg een snee in het tandvlees ter plaatse van de te behandelen tand of kies. Met een boortje haalt de chirurg de wortelpuntontsteking weg. Om te zorgen dat de ontsteking niet opnieuw kan ontstaan wordt de wortelpunt van de tand of kies iets ingekort. De ingekorte wortelpunt sluiten we af met vulmateriaal. Daarna spoelen we de wond schoon en hechten we de wond met oplosbare hechtingen.

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest

Onder plaatselijke verdoving trekt de mond- kaak- en aangezichtschirurg de kies. Wanneer de kies onder het tandvlees en/of bot ligt, wordt eerst het tandvlees opzij geschoven. Zo nodig wordt de kies dan met de boor verder vrij gelegd en verwijderd. Daarna hechten we de wond met oplosbare hechtingen.

Andere behandeling

Het is ook mogelijk dat je naar de mond- kaak- en aangezichtschirurg komt voor nader onderzoek of een andere behandeling.

Na de behandeling

  • De eerste dagen na de behandeling moet je niet sporten en geen zware lichamelijke inspanning doen.
  • Meestal krijg je een recept mee voor pijnstilling.
  • Na de behandeling informeert de polikliniekassistente je over de nazorg en adviezen voor thuis.
  • Zorg dat je thuis een coldpack in de vriezer klaar hebt liggen zodat je kunt koelen.

Heb je nog vragen?

Op onze site vind je meer informatie over specifieke behandelingen in Bernhoven. Voor meer algemene informatie over behandelingen door de mond- kaak- en aangezichtschirurg, kun je terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten en Kaakchirurgie: Nvmka.nl.