Skip to Content

Besnijdenis of verwijdingsplastiek bij kinderen

Binnenkort komt jouw kind naar het ziekenhuis voor een verwijdingsplastiek of een besnijdenis. De medische naam voor besnijdenis is circumcisie. In deze folder vertellen we hoe de operatie verloopt en wat je kunt verwachten.

Over de opname van je kind in Bernhoven lees je meer in onze folder ‘Kinderdagbehandeling, één dagje naar het ziekenhuis voor een operatie’.

Ben je verzekerd?

Je moet van tevoren bij je zorgverzekering navragen of deze operatie wordt vergoed.

Wat is een verwijdingsplastiek en een besnijdenis?

Bij een verwijdingsplastiek wordt het nauwe deel van de voorhuid als het ware opgerekt. Het kan zo zijn dat het verwijden van de voorhuid tegenvalt tijdens de operatie. Dan moet de arts alsnog een besnijdenis doen. Daarbij verwijdert de arts dan te nauwe voorhuid van de penis en komt de eikel bloot te liggen. Een te nauwe voorhuid is meestal aangeboren.

Waarom een operatie?

In de meeste gevallen is een te nauwe voorhuid de reden om te opereren. Een te nauwe voorhuid geeft problemen bij het plassen. Ook kan de eikel of de voorhuid gaan ontsteken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Bij een verwijdingsplastiek:

De arts maakt de voorhuid wijder door de huid te ‘verplaatsen’. De voorhuid blijft dus wel gewoon zitten. Je kind krijgt een algehele verdoving voor deze operatie.

Bij een besnijdenis:

Bij een besnijdenis haalt de arts de voorhuid rondom de penis weg. Eventuele verklevingen tussen de voorhuid en de eikel worden losgemaakt. Aan de basis van de eikel komen rondom oplosbare hechtingen. De penis wordt ingesmeerd met een zalf en er komt een verband met een vet gaas omheen.  Een besnijdenis bij een kind duurt meestal 20 minuten. Ook voor deze operatie krijgt je kind algehele verdoving.  

De opname

Je kind wordt voor deze operatie enkele uren opgenomen. De Opname Planning informeert je ongeveer een week voor de operatie wanneer en hoe laat we je kind in Bernhoven verwachten. De wachttijd voor deze operatie kan sterk wisselen.

Op de dag van de operatie mag je bij je kind blijven, ook bij het onder narcose gaan (niet bij de operatie zelf). Na de operatie verwachten we geen problemen. Je kind kan thuis herstellen. 

  • Zorg dat je de pijnstilling (paracetamol) in huis hebt.
  • Neem naast de algemene spulletjes ook een strakke onderbroek mee zodat de penis goed ondersteund wordt na de operatie.

Na de operatie

Algemeen

Na de operatie kan je kind wat last hebben van hoofdpijn en/of misselijkheid. Dat komt door de slaapmedicatie. De klachten verdwijnen vrij snel, binnen enkele uren tot soms enkele dagen. Over en paar keer overgeven hoef je niet ongerust te zijn. Ook kan je kind last hebben van wat keelpijn, dit is van de tube die tijdens de operatie is ingebracht in de keel.

Specifiek

Bij een verwijdingsplastiek

Je zoon heeft een gaas rondom de penis zitten. Dit gaas wordt verwijderd voordat je kind voor de eerste keer gaat plassen.

Bij een besnijdenis

Je zoon heeft een drukverband om de penis zitten (penisdrukverband). Dit verband voorkomt nabloeden. Plassen kan door het verband heen, ook al wordt het verband hierdoor nat. 

Angst voor pijn tijdens het plassen kan een rol spelen als je zoon zegt niet te kunnen plassen. Zijn penis ziet er na de operatie anders uit dan voorheen (de penis is gezwollen en/of de eikel is onbedekt). Het is belangrijk om je zoon hierop voor te bereiden.

Wat zijn de risico’s?

Problemen komen bij deze ingreep bijna nooit voor. Wel is er, zoals bij elke operatie, een kleine kans op een bloeding of infectie (dik en rood worden van het wondgebied). Een kleine bloeding herken je na enkele dagen herkennen in de vorm van een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Dit is niet iets om je zorgen over te maken.

Naar huis

Als alles goed verloopt, kan je kind enkele uren na de operatie naar huis. De uroloog komt daarvoor niet meer eerst langs bij je kind. Voordat jij en je kind naar huis gaan, legt de verpleegkundige uit wat je thuis kunt doen om je kind te helpen zo snel mogelijk te herstellen. 
In verband met eventuele misselijkheid en kans op spugen, is het voor je kind prettiger met eigen vervoer of de taxi naar huis te gaan en niet met het openbaar vervoer. Het is handig om een spuugbakje in de auto te hebben liggen.

Adviezen en instructies voor thuis

Laat je kind de dag van de operatie thuis bedrust houden en de eerste dagen rustig aan doen.

Eten en drinken

Bij thuiskomst mag je kind gewoon eten en drinken, al zal hij op de dag van de operatie nog weinig trek hebben. Is je kind nog misselijk? Begin dan met wat water en breid dan langzaam uit naar normaal eten.

Temperatuur

Het is mogelijk dat je kind de eerste dagen na de ingreep wat verhoging of koorts heeft. Dit is een normaal verschijnsel.

Pijnstilling

Geef je kind de eerste 48 uur na de operatie standaard iedere 8 uur paracetamol voor de pijn en daarnaast volgens afspraak diclofenac. De hoeveelheid paracetamol en dicolofenac die je kind per keer mag, hangt af van zijn gewicht. De verpleegkundige vertelt je  hier meer hierover.

Plassen

Het is belangrijk dat je kind binnen 8 uur na de operatie heeft geplast. Als dit niet in het ziekenhuis lukt, mag je kind toch naar huis. Lukt het thuis niet te plassen binnen 8 uur na de operatie), bel dan de poli urologie of (buiten kantooruren) de receptie van Bernhoven.

  • Bij een verwijdingsplastiek:
    Haal het gaas weg voordat je kind gaat plassen. Daarna hoef je geen nieuw gaas om de penis te doen.
  • Bij een besnijdenis:
    Plassen mag door het verband heen, ook al wordt het nat. 24 uur na de operatie haal je het verband er af. Als de wond nog lekt, mag je de wond met een gaasje opnieuw  verbinden. Is de wond droog, dan hoeft de penis niet opnieuw verbonden te worden. Het beste is de penis te drogen aan de lucht.

Douchen en (wond)verzorging

  • Op de dag van de operatie mag je kind niet douchen. Daarna mag hij kort (3 tot 5 minuten) onder de douche. Na 2 weken mag je kind weer in bad. 
  • We gebruiken oplosbare hechtingen. De hechtingen hoeven dus niet meer verwijderd te worden, ze lossen vanzelf op.
  • Bij een verwijdingsplastiek: trek 2x per dag de voorhuid helemaal terug tot achter de glanspenis (om verklevingen te voorkomen).
  • Bij een besnijdenis: verwijder 24 uur na de operatie het penisdrukverband, er hoeft daarna geen nieuw verband om de penis heen gedaan te worden.
  • Je kunt na het douchen de penis drogen door met een zachte handdoek de penis droog te deppen of te föhnen

Naar school

Meestal kan je kind na enkele dagen weer naar school als hij zich goed voelt en pijnvrij is. Kinderen geven over het algemeen prima zelf aan wat ze wel en niet kunnen.

Naar buiten, sporten, fietsen en zwemmen

Je kind mag de eerste 2 à 3 weken na de operatie niet sporten, zwemmen, fietsen of wilde spelletjes doen.

Overige aandachtspunten / leefregels

  • Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven, zijn gewone onderbroeken of ondersteunende boxershorts het meest geschikt. 
  • Om zwelling te voorkomen is het goed de penis omhoog te leggen in de onderbroek.

Controle afspraak

Een afspraak voor de nacontrole krijg je van de verpleegkundige.

Wat te doen bij problemen?

  • Bel bij plotselinge problemen (extreme zwelling, een nabloeding of niet geplast hebben binnen 8 uur na de operatie) de receptie van Bernhoven 0413 - 40 40 40. Moet je onverhoopt naar de SEH van Bernhoven? Volg bij het ziekenhuis de borden ‘Spoedpost Bernhoven’.
  • Bel bij problemen die binnen 24 uur na de operatie ontstaan tijdens kantooruren de polikliniek urologie 0413 - 40 19 68 en buiten kantooruren de receptie van Bernhoven: 0413 - 40 40 40.  Je moet dan denken aan problemen als aanhoudend braken, veel pijn en onvoldoende effect bij pijnstillers.
  • Bij problemen na de eerste 24 uur bel je de huisarts, de poli urologie of de receptie.