Skip to Content

Fractuur- osteoporose spreekuur

Ben je 50 jaar of ouder en word je in Bernhoven behandeld voor een botbreuk, dan onderzoeken we op osteoporose. Osteoporose is de medische term voor botontkalking. 

Als je 50 plus bent loop je groter risico op osteoporose. Je botten worden dan brozer en je kunt sneller iets breken. Dat risico kunnen we flink verlagen door osteoporose op tijd te behandelen. Naast een behandeling met medicijnen, is ook een aantal leefregels van belang.
Kom jij als patiënt op de spoedeisende hulp (SEH) vanwege een botbreuk, dan krijg je indien van toepassing een schriftelijke uitnodiging voor het fractuur- osteoporose spreekuur. Ook al wordt er door de desbetreffende arts niets over gezegd. Fractuur is een medisch woord en betekent breuk. Het team van het fractuur-osteoporose spreekuur bestaat uit een verpleegkundige osteoporosezorg en een internist.

Risicofactoren voor osteoporose bij vrouwen en mannen zijn:

 • een botbreuk na het 50ste levensjaar
 • te weinig calcium (kalk) in de dagelijkse voeding
 • vitamine D tekort
 • weinig lichaamsbeweging
 • een laag lichaamsgewicht
 • een gebroken heup bij vader en/of moeder
 • langdurig gebruik van bepaalde medicijnen (onder meer corticosteroïden zoals Prednison)
 • roken en overmatig alcoholgebruik

Daarnaast vergroten bepaalde ziekten de kans op osteopenie en osteoporose. Hierbij moet je denken aan: tekort aan geslachtshormonen (bijvoorbeeld door een vroege overgang), eetstoornissen, afwijkingen van de schildklier of bijschildklier, en reuma.

Hoe wordt osteoporose vastgesteld

Of jij osteopenie/osteoporose hebt, stellen we vast met een botmeting. We onderzoeken dan de botmassa. In medische termen wordt dit een DEXA scan met VFA genoemd. Dit is een veilig en pijnloos onderzoek en wordt gedaan op de afdeling radiologie Bernhoven Uden.

DEXA-scan

De afkorting DEXA staat voor Dual Energy X - ray Absorptiometry. Meestal worden de heup en de lendenwervels (LWK) gemeten. De gemeten botdichtheid wordt vergeleken met waarden die, in het algemeen, horen bij je leeftijd en geslacht. De waarden worden weergegeven in een T - score. De T - score geeft aan hoe jouw botdichtheid is in vergelijking met die van een gezonde vrouw / man van 35 jaar.

De uitslag van de DEXA-scan krijg je op dezelfde dan van je afspraak.

VFA

De afkorting VFA staat voor Vertebral Fracture Assessment en is een wervelhoogtemeting. Dit geeft informatie over de wervelstructuur.

Behandeling en leefstijl

Afhankelijk van de uitslag van de DEXA-scan stellen we vast of er sprake is van osteoporose en hoe ver dat gevorderd is. Indien nodig onderzoeken we jouw bloed.

De verpleegkundige bekijkt of- en zo ja welke risico’s jij in jouw specifieke situatie loopt en geeft (als dat nodig is) advies om je leefstijl aan te passen.

Zo nodig worden medicijnen voorgeschreven door de internist.

Wie zitten in het fractuur- osteoporoseteam?

 • Verpleegkundigen osteoporosezorg: H. van der Heijden, J. van den Elsen
 • Internisten: Dr. E.A.M. Geerdink, Dr. A. C. Heijckmann, M. G. L. Leclercq en Dr. M.L. Maas

Contact

Wij zijn bereikbaar via 0413 – 40 22 70 op:

 • Maandag: 8.30-12.00 uur
 • Woensdag: 8.30-12.00 uur en 13.00-16.00 uur
 • In de oneven weken op vrijdag: 13.00-15.00 uur


Meer weten?

Wil je meer weten over osteoporose lewes dan onze folders 'Botontkalking (osteoporose)' en 'Osteopenie'

Voor meer algemene informatie neem je een kijkje op de website van de Nederlandse Osteoporosevereniging: www.osteoporosevereniging.nl