Skip to Content

CT-onderzoek van de bloedvaten

Je behandelend arts heeft voor je een CT-onderzoek van de bloedvaten aangevraagd. Met behulp van röntgenstraling worden hierbij afbeeldingen van de bloedvaten gemaakt. Op deze afbeeldingen worden eventuele afwijkingen of stoornissen zichtbaar.

BELANGRIJK!

Aanmelden en melden

Het onderzoek gebeurt in Uden. Zorg dat je je 10 minuten voor je afspraak, nadat je jezelf digitaal of bij de aanmeldzuil in de centrale hal bent aangemeld, meldt bij de balie van de afdeling radiologie, route 040. Laat je sieraden en kostbare spullen thuis.

Als je buiten de kantoortijden komt, tussen 17.30 en 8.00 uur, meld je dan bij de receptie bij de hoofdingang.

Nuchter

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat je nuchter bent, dat betekent dat je 2 uur voor het onderzoek niet meer mag eten, drinken en roken tot na het onderzoek.

Algemeen

In deze folder lees je algemene informatie, dus beschreven zoals dit meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij jouw situatie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog (gespecialiseerd arts) en een radiologisch laborant.

Begeleider

Een eventuele begeleider kan niet aanwezig zijn in de onderzoeksruimte, tijdens het uitvoeren van het onderzoek. Alleen in bijzondere situaties is dit mogelijk. Bespreek dit met de medewerkers. Helpen met omkleden is toegestaan.

Wat is een CT–onderzoek?

CT staat voor computer tomografie. Bij een CT-onderzoek is een scan waarbij ze met röntgenstralen en contrastmiddel foto's maken van doosneden van je lichaam. Dit geeft informatie over de vorm, structuur en ligging van de inwendige organen en weefsels in het te onderzoeken lichaamsgebied. Het onderzoek doet geen pijn. Het CT-apparaat ziet eruit als een grote kast met een ronde opening en maakt geluid.

Om een goede foto te maken, is contrastmiddel nodig. Het contrastmiddel krijg je via een injectie of infuus.

Zwangerschap

Als je zwanger bent of denkt dat je zwanger bent, neem dan contact op met met de afdeling radiologie.

Risico’s en complicaties

De hoeveelheid röntgenstraling die gebruikt wordt, is heel weinig, dus de kans op schadelijke effecten is heel klein. Ook als je meerdere onderzoeken hebt gehad. Het contrastmiddel kan soms een allergische reactie geven, maar dat is heel zeldzaam.

Contrastmiddel

  • Om de foto's die tijdens het onderzoek worden gemaakt beter te beoordelen, kan het zijn dat ze een contrastmiddel via een infuus in je bloedbaan moeten spuiten. Hiermee bedoelen we niet dat je de vloeistof moet drinken.
  • Moderne contrastmiddelen met jodium zijn meestal veilig en veroorzaken zelden bijwerkingen.
  • Als bij eerder onderzoek is gebleken dat je gevoelig was voor contrastvloeistof met jodium, moet je dit vertellen aan je behandelend arts en aan de laborant die je voor het onderzoek ophaalt.
  • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het geen probleem om contrastmiddel te krijgen.
  • Het contrastmiddel dat je tijdens het onderzoek krijgt, kan invloed hebben op bloedtestresultaten. Als je bloed moet laten prikken, doe dit dan het liefst vóór het onderzoek of 24 uur erna. Als dat niet lukt, vertel het dan aan het laboratorium.
  • De contrastvloeistof die je via het infuus krijgt tijdens het onderzoek, kan ook invloed hebben op urineonderzoekresultaten. Als je urine moet inleveren, doe dit dan het liefst vóór het onderzoek of 3 keer 24 uur erna. Als dat niet lukt, vertel het dan aan het laboratorium.
  • Soms kan de kleine hoeveelheid jodium in de contrastvloeistof ervoor zorgen dat je schildklier sneller gaat werken. Dit kan vooral gebeuren als je schildklier al te snel werkt of als je hiervoor behandeld wordt. Er zijn geen medicijnen bekend die dit kunnen voorkomen. Als je symptomen van een te snel werkende schildklier opmerkt (zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, niet tegen warmte kunnen, zweten, nerveusheid, hartkloppingen), neem dan contact op met je internist of huisarts.

Medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die je niet mag innemen voor het onderzoek. Als je twijfelt, vraag het dan aan je arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

De volgende medicijnen mag je op de dag vóór en de dag van het onderzoek niet innemen:

  • NSAID’s (tegen pijn en om ontstekingen te remmen. voorbeelden: Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen en Etoricoxib)

Risicogroep

Sommige mensen hebben een hoger risico op een allergische reactie of nierschade door het contrastmiddel. Als je in deze risicogroep valt, kunnen er extra maatregelen getroffen worden. Hierover informeert de aanvrager van het onderzoek je via de folders: 'allergische reactie bij contrastonderzoeken voorkomen' en/of ‘Contrastmiddel en extra voorzorgsmaatregelen’.

Hoe bereid je je voor?

  • Drink genoeg op de dag vóór het onderzoek.
  • Mag je maar een beperkte hoeveelheid vocht drinken? Overleg dan met je arts. 
  • 2 uur voor het onderzoek mag je niet meer eten, drinken en roken.

Het onderzoek

Waar meld je je?

Drie dagen voor je afspraak krijg je een sms van Bernhoven met een link. Via deze link meld je je digitaal aan voor je afspraak. Lukt het niet om jezelf thuis aan te melden? Meld je dan met je geldige legitimatiebewijs aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal van Bernhoven, routenummer 001. Deze aanmeldzuil print voor jou een dagticket met jouw afspraak of afspraken.

10 minuten voor de afspraak meld je je bij de balie van de afdeling radiologie, routenummer 040.

Let op: Wanneer met je is afgesproken dat je extra vocht moet krijgen via een infuus, meld je dan eerst op de afgesproken tijd op de afdeling die aan je is doorgegeven.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant haalt je op uit de wachtruimte en legt uit wat er gaat gebeuren. Tijdens het onderzoek ga je op een verschuifbare tafel liggen. Het deel van je lichaam dat onderzocht wordt, schuiven ze in de ronde opening van het CT-apparaat. In het CT-apparaat zit een röntgenbuis die om je heen draait en vanuit verschillende hoeken foto's maakt. Je hoort een zoemend geluid van het apparaat. Het is belangrijk om tijdens het onderzoek ontspannen en stil te blijven liggen, anders kunnen de foto's mislukken.

Tijdens het onderzoek krijg je een infuus voor het contrastmiddel. Dit infuus krijg je in je arm. Kort nadat het contrastmiddel is ingebracht, kun je het warm krijgen. Maar meestal gaat dat na 1 of 2 minuten weer weg.

Hoe lang duurt het?

Hoe lang het onderzoek duurt, hangt af van welk deel van je lichaam wordt onderzocht. Meestal duurt het tussen de 15 en 30 minuten.

Na het onderzoek

De laborant vertelt wanneer je kunt gaan. Na het onderzoek kan je gewoon je normale bezigheden weer oppakken. Heb je contrastmiddel gehad? Dit verdwijnt vanzelf uit je lichaam. 

Gebruik je NSAID's, tegen pijn en om ontstekingen te remmen? Zoals diclofenac, ibuprofen, naproxen en etoricoxib. Dan mag je die de dag ná het onderzoek weer innemen.

Uitslag

De radioloog bekijkt de foto's en stuurt een verslag naar je behandelend arts. Je arts bespreek de uitslag met je.

Het verslag is ook in te zien via het patiëntenportaal MijnBernhoven. Kijk voor meer informatie over MijnBernhoven op patientenportaal MijnBernhoven.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie:

  • Afdeling radiologie: 0413 - 40 19 62