Spring naar de content

Sterilisatie bij de man en zaadonderzoek na sterilisatie

In overleg met uw arts heeft u besloten om u te laten steriliseren, in medische termen heet deze ingreep een vasectomie. Er zijn verschillende mogelijkheden om ongewenste zwangerschap te voorkomen (bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het condoom en het spiraaltje). De vasectomie moet beschouwd worden als een definitieve anticonceptie methode; dat wil zeggen, in principe is de sterilisatie onomkeerbaar (onherroepelijk). Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.
Door een onderbreking van de zaadleiders te bewerkstelligen wordt voorkomen dat zaadcellen het zaadvocht bereiken bij de gemeenschap. Een sterilisatie is een eenvoudige ingreep en is niet van invloed op uw seksuele leven. Sterilisatie is een zeer veilige vorm van anticonceptie. De ingreep wordt uitgevoerd door de uroloog.

Als de sterilisatie is uitgevoerd, is uiteraard controle van zaad nodig. Ook daarover informeert deze folder u.

Hoe bereidt u zich voor?

Thuis

 • Wij verzoeken u, 7-10 dagen voor de ingreep, te scheren.

 • Voor extra ondersteuning van de balzak na de ingreep, draagt u een strak zittende onderbroek en zwembroek. De uroloog kan u ook een suspensoir (mannen bh) geven.

 • U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. U kunt gewoon eten en drinken.

 • Indien u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, zal deze medicatie in overleg met uw behandelend arts, enige dagen voor de ingreep worden gestaakt.

 • Als u in het verleden een operatie aan uw teelballen of liesbreuk heeft ondergaan, dient u vooraf een afspraak op de polikliniek bij de uroloog te maken. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek urologie.


In het ziekenhuis

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek urologie route 150.

De ingreep

De ingreep duurt ongeveer twintig minuten. Onder plaatselijke verdoving maakt de uroloog een klein sneetje rechts en links in de balzak. Van beide zaadleiders wordt een stukje verwijderd en worden de uiteinden afgebonden en eventueel dicht gebrand. Tijdens de ingreep kunt u een trekkend gevoel in de liezen en/of onderbuik voelen. Na de ingreep wordt de huid gehecht met oplosbaar hechtingsmateriaal en wordt een verband aangebracht. Over het verband trekt u de strakzittende onderbroek en/of zwembroek aan. Deze houdt u gedurende minimaal 24 uur na de ingreep aan.

Na de ingreep

U mag na de ingreep niet zelf naar huis rijden.

Verzekering

Vraag van tevoren bij uw zorgverzeraar na of deze ingreep door de verzekeraar vergoed wordt.

Pijn

Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied van de balzak, liezen en/of onderbuik wat pijnlijk worden. Dat kan gepaard gaan met een beurs gevoel in de zaadballen en/of pijn tijdens het lopen. Hiervoor kunt u een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. De pijn duurt meestal enkele dagen.

Krijg ik last van bijwerkingen?

Het is mogelijk dat de wondjes nog wat nabloeden. Gebruik zo nodig een gaasje in de onderbroek. Vaak ontstaat er een blauwe plek rond de plaats van de ingreep aan de balzak en aan de basis van de penis. Deze verkleuring verdwijnt na enkele dagen. Gedurende enkele dagen kunt u een 'zwaar gevoel' in de onderbuik hebben, dit is normaal en wordt erger bij inspanning. Het gaat vanzelf weer over.

Adviezen voor thuis

 • De dag na de ingreep, liefst twee dagen, houdt u rust.

 • Na de ingreep kunt u over het algemeen uw dagelijkse werkzaamheden hervatten.

 • Na een week kunt u weer gaan sporten.

 • Na een dag mag u weer douchen. Echter de eerste 5 dagen mag u nog niet in bad of zwemmen.

 • Na vijf dagen is geslachtsgemeenschap weer toegestaan. Vergeet niet een voorbehoedsmiddel te gebruiken.

Problemen thuis

In de volgende gevallen moet u contact opnemen:

 • bij koorts boven de 38,5°C

 • als de balzak erg gezwollen is

 • bij hevige pijn

 • als de wondjes blijven bloeden

Polikliniek urologie 0413- 40 19 68 (tijdens kantooruren)
Receptie Bernhoven 0413- 40 40 40 (buiten kantooruren)

Controle

In principe vindt er geen wondcontrole plaats. De hechtingen lossen vanzelf op na ongeveer twee tot vier weken. Ontstaan er onverhoopt toch wondproblemen, neem dan contact op met de polikliniek urologie.

Wat verder belangrijk kan zijn

 • Er is een hele kleine kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien en er opnieuw doorgankelijkheid (= vruchtbaarheid) ontstaat. Zelfs als controle van het zaadmonster liet zien dat er geen zaadcellen aanwezig waren, is dit mogelijk. Dit is gelukkig erg zeldzaam: bij ongeveer 1-3 per 1000 sterilisaties komt hernieuwde vruchtbaarheid voor.

 • De ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. Na sterilisatie worden de zaadcellen, die nog steeds in de testikels worden gevormd, door het lichaam afgebroken.

 • Na zaadlozing is aan het zaad met het blote oog niet te zien of iemand gesteriliseerd is. Het zaadmonster bestaat na sterilisatie uit prostaatvocht.

 • Wie van beide partners zich laat steriliseren is een persoonlijke keuze. Het voordeel van sterilisatie bij de man is dat het een relatief lichte ingreep betreft die poliklinisch onder lokale verdoving wordt uitgevoerd.

 • Vasectomie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (zoals aids en gonorroe). Om de kans hierop te verminderen, blijft het gebruik van condooms raadzaam.

Zaadonderzoek na sterilisatie

Na de sterilisatie bent u pas onvruchtbaar als uit zaadonderzoek is gebleken dat er géén zaadcellen meer aanwezig zijn in het zaadmonster. Stop dus niet te vroeg met uw voorbehoedsmiddel.

Zaadmonster

Enkele instructies voor het verkrijgen van een optimaal zaadmonster:

 • Na de sterilisatie moet uw zaad tenminste 10 weken na de ingreep onderzocht worden. In die periode moet u tenminste twintig zaadlozingen hebben gehad.

 • Het is belangrijk dat het zaadmonster dat onderzocht gaat worden, verkregen is na een onthoudingsperiode van twee-zeven dagen. Dat wil zeggen dat er minimaal twee dagen en maximaal zeven dagen voorafgaande aan de zaadlozing ten behoeve van het zaadonderzoek, geen eerdere zaadlozing heeft plaatsgevonden.

 • Het meest betrouwbare zaadmonster wordt verkregen na een goede hygiëne (penis reinigen met alleen water en goed drogen) en na een zaadlozing door massage.

 • Het zaad moet direct in een potje opgevangen worden (nooit eerst in een condoom opvangen). Zorg ervoor dat het potje op lichaamstemperatuur is door het potje vijf tot tien minuten in de hand te houden.

 • Het is belangrijk dat u al het zaad in het potje verzamelt. Als een deel van het zaad verloren is gegaan, moet u dit aangeven op het potje of doorgeven aan het laboratorium.

Inleveren zaadmonster

U ontvangt een SMS-bericht in de week vóór u uw zaadmonster ingeleverd moet hebben.

 • Het zaadmonster moet binnen 30 minuten na de zaadlozing bij het laboratorium van het ziekenhuis ingeleverd zijn (route 10, Bloedafname). Dit kan op afspraak van maandag t/m vrijdag tussen 7.30 - 9.00 uur. Neem de patiëntpas mee en het laboratoriumformulier.

 • Noteer de datum, het tijdstip van zaadlozing en de onthoudingsperiode op het aanvraagformulier.

 • Temperatuurswisselingen zijn schadelijk voor het zaadmonster. Voorkom temperaturen lager dan 20 graden of hoger dan 40 graden. Vervoer het potje bijvoorbeeld in broekzak of binnenzak.

 • Voor het inleveren maakt u online een afspraak via bernhoven.nl/bloedafname/.

  Bij het maken van de afspraak klik op “Zaadonderzoek (semen)”. Informatie over hoe u online een afspraak maakt kunt u vinden op https://www.bernhoven.nl/bloedafname/.

 • Het is belangrijk dat u het materiaal voor 9.00 uur inlevert, het is geen probleem als u iets afwijkt van het tijdstip waarop u een afspraak heeft gemaakt.

 • Lukt het onverhoopt niet om het zaadmonster op de dag van de gemaakte afspraak voor 9.00 uur in te leveren, dan kunt u de afspraak wijzigen. Klik op “hier wijzigen of afzeggen” in uw afspraakbevestiging die u per mail heeft ontvangen of kijk bij de veel gestelde vragen op bernhoven.nl/bloedafname/.

Uitslag

Nadat u het zaadmonster heeft ingeleverd bij het laboratorium belt u naar de polikliniek urologie om de datum (van inlevering van het zaadmonster) door te geven. Dit doet u alleen als u geen afspraak heeft gemaakt.
Ongeveer 1 ½ week nadat u het zaadmonster heeft ingeleverd, krijgt u de uitslag van het zaadonderzoek per post toegestuurd.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het zaadonderzoek na sterilisatie, neem dan contact op met de polikliniek urologie of het laboratorium.

Polikliniek urologie:
Telefoonnummer: 0413 - 40 19 68
Route 150

Afspraak maken inleveren zaadmonster :
Telefoonnummer: 0413 - 40 19 12
Route 010