Spring naar de content

Wat is anesthesie?

Als u een operatie moet ondergaan dan is een vorm van verdoving nodig.

Anesthesie betekent letterlijk gevoelloosheid. Het is een verzamelnaam van alle soorten verdoving voor een operatie. Anesthesie zorgt ervoor dat u geen last heeft van de operatie. Er zijn verschillende vormen van anesthesie.

  1. Algehele anesthesie (narcose)
  2. Regionale anesthesie, bijv ruggenprik of arm verdoving
  3. Lokale of plaatselijke verdoving, alleen de operatieplek wordt verdoofd
  4. Sedatie

Welke vorm van anesthesie u krijgt hangt onder andere af van het soort operatie, uw lichamelijke conditie en persoonlijke voorkeur. Soms worden meerdere vormen van verdoving gecombineerd. De anesthesioloog overlegt met u welke vorm van anesthesie het meest geschikt is.

Een anesthesioloog is de medisch specialist die anesthesie geeft aan patiënten die worden geopereerd, of een pijnlijk, belastend onderzoek moeten ondergaan. Ook kan de hulp van de anesthesioloog worden ingeroepen bij vitaal bedreigde patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben.

Op de operatiekamer

Op de operatiekamer zorgt de anesthesioloog samen met de anesthesiemedewerker voor verdoving en bewaking tijdens en na een operatie. Terwijl de patiënt verdoofd is, worden vitale functies zoals ademhaling, bloedsomloop, bewustzijn, temperatuur en diverse bloedwaarden gecontroleerd, bewaakt en zo nodig overgenomen door medische apparatuur.

Meer weten?

Neem dan eens een kijkje op www.ondernarcose.nl