Skip to Content

Opname in Bernhoven

Binnenkort word je in Bernhoven opgenomen. In deze folder lees je algemene informatie over jouw opname. Specifieke informatie over de afdeling waar je wordt opgenomen, krijg je van de verpleegkundige van de betreffende afdeling. Professionele en betrouwbare medische zorg is voor ons vanzelfsprekend. Daarnaast vinden we persoonlijke aandacht en gastvrijheid belangrijk. Heb je vragen of wensen, vraag het aan onze medewerkers. Zij helpen je graag.

Ziekenhuizen worden iedere dag geconfronteerd met niet in te plannen spoedzaken. Meestal lossen we dit op maar dat lukt niet altijd. Dan kan het gebeuren dat jouw geplande operatie toch moet worden uitgesteld.

Wat neem je mee?

Een geldig identificatiebewijs, medicijnen die je gebruikt, dieetvoorschrift, adres en telefoonnummer van je contactpersoon, toiletartikelen, pyjama/nachtpon, kamerjas, goede schoenen en toiletspullen. Gebruik je thuis een loophulpmiddel zoals een eigen rollator of stok? Breng deze dan altijd mee tijdens de opname. Laat waardevolle spullen thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies en diefstal van jouw spullen.

Wettelijke identificatieplicht

In Nederland geldt voor iedereen, ook voor kinderen van alle leeftijden, een wettelijke identificatieplicht. Geldig identificatiebewijs is: paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of een reisdocument voor vreemdelingen of vluchtelingen. Wij zijn wettelijk verplicht je identiteit vast te stellen.

Medicijnen

In Bernhoven krijg je in principe van ons de medicijnen die je nodig hebt. Alleen als je op de afdeling Short stay opgenomen wordt, neem je je eigen medicijnen mee. Soms kun je ook op een andere afdeling, in overleg met de arts en apotheek, doorgaan met je eigen medicijn(en). Dan hebben we het over medicijnen in eigen beheer. Dit bespreken we dan met je.

In dat geval moet je zelf erop letten dat je deze medicijnen op tijd inneemt. Heb je last van bijwerkingen vertel het ons dan. Zijn je medicijnen op, bestel dan op tijd bij via de verpleegkundige.

Voor kinderen tot en met 15 jaar zijn het de ouders (of eventueel de voogd) die de verantwoordelijkheid hebben, voor het in eigen beheer toedienen van de medicijnen van hun kind.

Als je medicijnen in eigen beheer gebruikt schrijven we dat in je dossier zodat ook wij weten dat dit met jou is afgesproken.

Ziekenhuisapotheek

Bernhoven heeft een eigen ziekenhuisapotheek. De ziekenhuisapothekers en apothekersassistenten controleren of je de juiste geneesmiddelen krijgt en of deze middelen gecombineerd kunnen worden met andere medicijnen die je gebruikt. De ziekenhuisapotheek heeft goed contact met de openbare apothekers en de RegioApotheek in Bernhoven.

Overzicht medicijnen; meenemen voor je eigen veiligheid

Neem bij een opname altijd een overzicht mee van de medicijnen die je op dit moment gebruikt. Dit kunt je bij je eigen apotheek halen. Als de arts medicatie wilt voorschrijven, dan leest de arts in het overzicht welke medicijnen je al gebruikt. Zo voorkomen we dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die niet goed met elkaar samengaan.

Het overzicht van medicijnen die je op dit moment gebruikt wordt bij de apotheek een actueel medicatieoverzicht genoemd. Hier wordt ook de afkorting AMO voor gebruikt. Lees op deze pagina de veelgestelde vragen over het AMO.

Je verblijf in het ziekenhuis

Opnamedag

Bij een geplande opname meld je je op de afgesproken tijd en plaats. Op de afdeling ontvangt een secretaresse of een verpleegkundige jou. Zij brengen je naar je kamer en leggen uit hoe het er op de afdeling aan toe gaat.

Kamer

Bernhoven heeft eenpersoons- en driepersoonskamers. Heb je voorkeur voor een eenpersoons- of driepersoonskamer, vertel ons dit dan. De afdeling opnameplanning belt je een aantal weken voordat je wordt opgenomen op om de opnamedatum te bespreken. Geef dan meteen aan of je een eenpersoons- of liever driepersoonskamer wilt. Wij proberen met je wensen rekening te houden. Wij kunnen niet garanderen dat dit altijd lukt. Het kan gebeuren dat andere patiënten toch voorrang krijgen voor een eenpersoonskamer als zij erg ziek zijn. Ieder bed heeft een bedsideterminal. Dit is een computer waarmee je allerlei zaken vanuit je bed kunt regelen. Zo kun je je eten bestellen, televisie kijken, folders en andere informatie over Bernhoven lezen, de verpleegkundige oproepen etc. Op de kamer is zowel in de kast als in het nachtkastje, bergruimte voor persoonlijke eigendommen. De kastjes kunnen niet op slot. Neem daarom geen kostbare spullen mee. Krijg je een driepersoonskamer dan kan het gebeuren dat mannen en vrouwen op één kamer liggen. Als je dit niet wilt, geef dit dan vooraf door aan opnameplanning. We proberen hier rekening mee te houden. Ook hier hangt dit af van de actuele situatie.

Videocamerabewaking zonder opnamefunctie op patiëntenkamers

Iedere verpleegafdeling van Bernhoven heeft 2 patiëntenkamers met videocamerabewaking zonder opnamefunctie. Op de intensive care en de stroke care unit hebben alle patiëntenkamers zo’n camera. We gebruiken de videocamera alleen als dat medisch of verpleegkundig nodig is. De camera staat dus niet altijd aan.

Alleen bevoegden zoals artsen en verpleegkundigen zien de beelden. Anderen krijgen de beelden niet te zien. Je privacy blijft dus bewaard. We slaan de beelden niet op en de camera neemt geen geluid op. Wil je hier meer over weten, vraag het gerust aan de verpleegkundige.

Hygiëne

Hygiëne in een ziekenhuis is erg belangrijk voor de veiligheid en gezondheid van patiënten, bezoekers en medewerkers. Je helpt ons met een hygiënisch ziekenhuis door je handen te wassen of te desinfecteren na ieder bezoek aan de wc, als je po of urinaal hebt gebruikt, voordat je gaat eten en als je hebt gehoest of geniest.

Op alle patiëntenkamers, badkamers en toiletruimten is water en zeep. Op alle patiëntenkamers, maar ook bij de in- en uitgang van de verpleegafdeling, hangen dispensers met handalcohol waar je je handen kunt desinfecteren.

Andere maatregelen die je zelf kunt nemen zijn:

 • Gebruik voor de lichaamsverzorging schone, persoonsgebonden artikelen

 • Raak wonden, katheters of verband niet met de handen aan

 • Gebruik bij niezen of hoesten een papieren zakdoek en gooi die na gebruik in de prullenbak

Soms is het nodig dat patiënten apart van anderen worden verpleegd om de verspreiding van bepaalde ziekteverwekkers te voorkomen. We noemen dit isolatieverpleging. Als je in isolatie wordt verpleegd dan bespreken we dit natuurlijk met je. Je kunt gewoon bezoek ontvangen. We hebben aparte folders die je hierover informeren.

Hygiëne en bezoek

Ook je bezoek kan bijdragen aan hygiëne door de handen te wassen of te desinfecteren. Zij mogen daarvoor de dispensers met handalcohol gebruiken.

Daarnaast geldt voor bezoek dat het verstandig is om:

 • Bij voorkeur niet op bezoek te gaan als de bezoeker een infectie (bijvoorbeeld een huidinfectie), diarree, koorts, verkoudheid of griep (verschijnselen) heeft. Voor kinderen geldt dit ook als zij een kinderziekte hebben (zoals bijvoorbeeld waterpokken, roodvonk, mazelen, rode hond, kinkhoest etc.) Ook bezoekers die korter dan 3 weken in contact zijn geweest met iemand met een kinderziekte, vragen we om niet op bezoek te komen of te overleggen met de verpleging

 • Bij niezen of hoesten een papieren zakdoek eenmalig gebruiken

 • De instructies van medewerkers te volgen als je iemand bezoekt die in isolatie wordt verpleegd. Meer informatie hierover vind je in onze folder Isolatieverpleging

Lounge

Op iedere afdeling is een lounge voor patiënten en bezoek. Als het kan en je wilt dat graag dan ben je hier welkom Je kunt hier ook eten. Dat kan jouw bezoek ook. Zij betalen uiteraard hiervoor en dat kan bij ons alleen met de pinpas.  

Overnachten in Bernhoven

In Bernhoven kan jouw naaste overnachten als je dat wenst. In dat geval bespreek je dit even met verpleegkundige of gastvrouw van de afdeling.

Niet roken

Bernhoven is een rookvrij ziekenhuis en je mag dan ook nergens roken. Ook elektronische sigaretten zijn niet toegestaan.

Fotograferen en/of filmen in het ziekenhuis

Foto’s maken, filmen of geluidsopnames maken mag niet in het ziekenhuis. Wil je een foto of filmpje maken dan moet je vooraf toestemming vragen aan anderen in je omgeving. Behalve al onze medewerkers zijn dat ook andere patiënten en hun bezoek. Niemand is verplicht je toestemming te geven. Wil iemand niet worden gefotografeerd of gefilmd dan moet je dat respecteren.

Gesprek arts - patiënt opnemen

Soms wil je het gesprek met je arts nog een keer terug horen, zeker als het om een ingewikkeld onderwerp gaat. Je mag een gesprek opnemen. Dan moet je je wel aan de volgende regels houden:

 • Vertel de arts vooraf dat je het gesprek op wilt nemen.
 • De opnames van je gesprek met de arts vallen onder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dit betekent dat de opnames ALLEEN bestemd zijn voor privégebruik. Je mag de opnames op geen enkele manier openbaar maken via Facebook, Twitter of welk ander (sociaal) medium dan ook.

Eten & drinken

Als je bij ons verblijft zorgt Bernhoven voor eten en drinken. Via de bedsideterminal kun je maaltijden bestellen, of rechtstreeks bij de gastvrouw op de afdeling. Wij houden rekening met je dieet. Je kunt je ontbijt, middag- en avondmaaltijd op een door jou gewenst tijdstip op de kamer laten serveren. Je kunt ook eten in de lounge op de afdeling. Heb je vragen over het eten en drinken, vraag het aan onze gastvrouwen. Vanwege de hygiëne mogen geen eigen etenswaren meegenomen worden naar het ziekenhuis.

Roomservice

Zoals eerder vermeld kunnen je gast(en) desgewenst mee eten in de lounge op de verpleegafdeling. In de hal van het ziekenhuis is een brasserie waar ook gegeten kan worden. Bij ons kun je alleen met pinpas betalen.

De brasserie is maandag t/m vrijdag open van 08:00 - 19:00 uur. Het restaurant is maandag t/m vrijdag open van 08:00 - 14:00 uur. Op zaterdag en zondag zijn de brasserie en het restaurant gesloten, je kan dan terecht in een van de lounges op de verpleegafdelingen.

Centrale hal

Begeleidingscentrum

In het begeleidingscentrum helpen onze medewerkers je als je vragen hebt over het gebruik van een computer, digitale folders, invullen van formulieren of andere taal- of digitale vragen.

Receptie en stiltecentrum

Ook de receptie vind je in de hal. Iets verderop is een stiltecentrum. Iedereen is er welkom om een kaarsje op te steken of in alle rust te mijmeren.

Brasserie

Behalve voor een hapje en drankje kun je bij de brasserie ook terecht voor een cadeautje of kaartje. We beschikken over een klein gevarieerd aanbod om de patiënt mee te verrassen.

RegioApotheek in Bernhoven

Onder de luifel van de hoofdingang is de Regioapotheek in Bernhoven. Je kunt hier terecht als je na een bezoek aan de specialist of na ontslag uit het ziekenhuis een recept meekrijgt. De RegioApotheek vraagt met jouw toestemming bij je eigen apotheek de medicatiegegevens op en controleert of de medicijnen op het recept hiermee samengaan. De RegioApotheek informeert je eigen apotheek over de medicijnen die je meekrijgt. Je kunt hier ook verbandmiddelen of zelfzorgmiddelen kopen. De RegioApotheek in Bernhoven is 7 dagen per week van 8.00 – 24.00 uur open. ’s Avonds kun je er alleen terecht voor spoedrecepten. Spoedrecepten zijn recepten die door de dienstdoende huisarts of specialist zijn voorgeschreven en waarmee niet gewacht kan worden tot de eigen apotheek geopend is.

Adres: Nistelrodeseweg 10, 5406 PT Uden, 0413 - 40  87 80; e-mail: regioapotheek.bernhoven@ezorg.nl; website: www.regioapotheekinbernhoven.nl

Thuiszorgwinkel Medicura

Naast de RegioApotheek vind je Thuiszorgwinkel Medicura. Hier kun je terecht voor het lenen, huren of kopen van medische hulpmiddelen. Zorgwinkel Medicura is van maandag t/m vrijdag geopend van 9.00-17.00 uur en op zaterdag van 10.00-13.00 uur.

Je bezoek

Bernhoven wil een gastvrij ziekenhuis zijn voor jou en je bezoek. Wel vragen we je bezoek om bezoekregels en tijden te respecteren. Om drukte te voorkomen is het fijn als je bezoek met elkaar afstemt wanneer ze op bezoek komen zodat er niet teveel mensen tegelijk zijn. De zorg voor onze patiënten gaat altijd voor. Dit kan betekenen dat de verpleging je bezoek vraagt om de kamer even te verlaten om de benodigde zorg te verlenen. Voor actuele bezoektijden ga je naar www.bernhoven.nl/bezoektijden

Bloemen en planten

Op de afdeling is een bloemenpunt waar vazen beschikbaar zijn. Vanwege verhoogde infectiekans zijn planten in het ziekenhuis niet toegestaan.

Parkeren bij Bernhoven

Je kunt in Uden betaald parkeren op het ziekenhuisterrein. Parkeren kost €1,25 per uur. Parkeer je langer dan 4 uur, dan kost parkeren €5,00 voor de hele dag. (Let op: als je het parkeerterrein verlaat, kun je je kaartje niet opnieuw gebruiken). De betaalautomaten vind je bij de ingang van het ziekenhuis en op het parkeerterrein. Je betaalt met contant geld, pinpas of chipknip.

Parkeerabonnement

Je kunt een weekkaart kopen. Die kost €16,50 inclusief administratiekosten. De weekkaart is zeven dagen geldig.

Komt je regelmatig naar Bernhoven, dan kunt je ook kiezen voor een 4 weken kaart. Deze kaart is 28 dagen geldig en kost € 29,00 inclusief administratiekosten.

Je kunt met een abonnement de parkeerplaats op elk moment verlaten en ook weer inrijden.

Meer informatie over parkeertarieven die de gemeente Maashorst hanteert vindt je op de speciale website www.parkerenbernhoven.nl  Op deze site kun je ook een parkeerabonnement kiezen.

De gemeente Maashorst is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het parkeerterrein.

Oplaadpunt voor e-bike

Voor mensen met een elektrische fiets heeft Bernhoven een oplaadpunt. Dat vind je in het midden van de fietsenstalling. Er is plaats voor 4 fietsen tegelijk. Je moet wel zelf zorgen voor een kabel waarmee je de accu van je fiets oplaadt.

Je behandeling en verzorging

Medische behandeling

De behandelend specialist (hoofdbehandelaar) is medisch eindverantwoordelijk voor je behandeling. Tijdens je verblijf in Bernhoven kun je met meerdere zorgverleners te maken krijgen. Daardoor zie je verschillende mensen aan het bed. Heb je vragen over je behandeling, spreek dan je hoofdbehandelaar hierover aan. 

Verpleegkundige verzorging

Op de verpleegafdeling krijg je vooral te maken met verpleegkundigen, leerling verpleegkundigen en stagiaires. Zij zorgen voor een goede verpleging en proberen rekening te houden met je persoonlijke wensen. Je kunt met al je vragen bij de verpleegkundige terecht.

Bij elke handeling, en ook wanneer je medicijnen krijgt, vragen we je naam en geboortedatum. Dat doen we om veiligheidsredenen. 

Wie is je hoofdbehandelaar en hoe werkt dat dan?

Als je in het ziekenhuis bent opgenomen, dan krijg je een hoofdbehandelaar toegewezen. Deze arts is tijdens je opname jouw aanspreekpunt. Hij of zij coördineert de zorg en stemt dit af met andere artsen en de verpleging. De hoofdbehandelaar is eindverantwoordelijk voor jouw medische zorg. Het is daarom belangrijk dat je weet wie jou hoofdbehandelaar is. Je krijgt een kaartje met de naam van deze arts.

Visite op de afdeling

Op de verpleegafdeling vindt dagelijks visite plaats. Bij de visite komt een arts samen met de verpleging kijken hoe het met je gaat. Deze arts is niet per se de hoofdbehandelaar. De arts die de visite doet, overlegt indien nodig wel altijd met je hoofdbehandelaar.

Soms is het een arts-assistent*, of een physician assistant** die de visite doet. Dat doen zij altijd onder supervisie van je hoofdbehandelaar.

Collegabehandelaars

Tijdens je opname in het ziekenhuis kan je hoofdbehandelaar andere artsen bij je behandeling betrekken. Bijvoorbeeld voor advies. Die collega-arts komt dan bij je langs en bespreekt zijn bevindingen met jou, en natuurlijk ook met je hoofdbehandelaar.

Stel je vragen

Je hoort veel en kunt niet alles onthouden. Schijf daarom vragen op en stel ze altijd.  Aan je hoofdbehandelaar, maar ook aan de andere behandelaars of de verpleging.

Je kunt ook altijd een gesprek aanvragen met je hoofdbehandelaar. Geef dit door aan de verpleging. Zij regelen dit graag voor je.

*basisarts: arts die zich nog niet heeft gespecialiseerd of aan het specialiseren is

*physician assistant: werkt onder supervisie van een arts en mag zelfstandig medische handelingen uitvoeren

Behoud van eigen regie

Samen beslissen

Ben je ziek, en al helemaal als je in het ziekenhuis ligt, dan voel je je afhankelijk van anderen. Wij vinden het belangrijk dat je de regie houdt over je eigen leven en gezondheid. Daarom zal iedere arts altijd met jou in gesprek gaan over wat jij belangrijk vindt in het leven en welke keuzes je maakt bij ziekte en gezondheid. Ons motto is samen beslissen. De arts is medisch deskundig maar jij bent de deskundige van je eigen leven. Daarom is het belangrijk samen te praten over je wensen en behandelmogelijkheden.

Drie goede vragen

Een hulpmiddel daarbij kunnen de ‘3 goede vragen’ zijn.

De drie vragen luiden:

 1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

 2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?

 3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Doel van dit alles is dat je de behandeling krijgt die het beste past bij je persoonlijke situatie.

Contactpersoon

Als je in het ziekenhuis wordt opgenomen, vragen wij je een contactpersoon aan te wijzen. Deze contactpersoon is voor je familie en ons het aanspreekpunt. In verband met de privacy geef je toestemming om de contactpersoon over jouw gezondheidstoestand te informeren. Dat betekent voor onze artsen dat zij alleen (medische) informatie delen met deze contactpersoon. Meer over de contactpersoon lees je op onze website.

Informatie

Je mag van de behandelend specialist, verpleegkundigen en andere zorgverleners verwachten dat zij je goed informeren over je ziekte, onderzoeken en behandelingen. Vraag gerust om schriftelijke informatie of een mondelinge toelichting wanneer iets niet duidelijk is.

Je rechten en plichten

Patiënten hebben wettelijke rechten en plichten. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Informatieplicht

Zowel je arts als jijzelf hebben de plicht elkaar duidelijk en volledig te informeren. De behandelaar stelt mede op basis van jouw informatie en op basis van onderzoek een diagnose en geeft een deskundige behandeling. Op basis van de informatie van de behandelaar geef jij toestemming voor behandeling. De behandelaar informeert jou in begrijpelijke taal over je ziekte en de gevolgen daarvan; de mogelijke onderzoeken en behandelingen; de bijwerkingen en risico's van het onderzoek of de behandeling.

Als informatie niet duidelijk is, vertel dan dat je nog niet alles begrijpt en/of stel vragen.

Als patiënt heb je de plicht binnen redelijke grenzen de adviezen van de zorgverlener op te volgen.

Toestemmingsplicht

Bij behandeling geef je toestemming om te behandelen. Wanneer sprake is van een ingrijpende behandeling vraagt de zorgverlener uitdrukkelijk toestemming. In de overige gevallen gaan zorgverleners ervan uit dat je stilzwijgend toestemt. In acute situaties mag zonder toestemming gehandeld worden.

Inzage in je dossier

De gegevens over je behandeling leggen we vast in je medisch dossier. Je hebt recht op inzage en op een afschrift van je dossier. Als je dat wilt bespreek je met je zorgverlener dat je het dossier in wilt zien of een afschrift wilt hebben.

Privacy

Alle vastgelegde persoonlijke gegevens zijn vertrouwelijk en worden gebruikt voor een juiste behandeling. Soms maken we opname- en/of operatiegegevens anoniem. We gebruiken ze dan voor landelijke kwaliteitsprojecten. Als je dat niet wilt, vertel dit dan aan de specialist of aan de verpleegkundige. Gegevens over opname en ontslag sturen we door naar je huisarts en naar de zorgverzekeraar in verband met betalingen. Andere gegevens komen in je dossier.

Gebruik lichaamsmateriaal

Bij vrijwel iedere patiënt nemen we tijdens de opnameperiode bloed. Soms onderzoeken we ook urine, ontlasting, hersenvocht of weefsels. In enkele gevallen maken we een restant van dit lichaamsmateriaal anoniem en gebruiken dit voor onderzoek of onderwijs. Wil je dit liever niet, zeg dit gerust tegen de specialist. 

Jouw ervaring in het ziekenhuis

Mediquest is de organisatie die patiënttevredenheidsonderzoeken uitvoert. Bijvoorbeeld over je bezoek aan de polikliniek. Daarvoor heeft Mediquest jouw adresgegevens nodig. Meedoen aan dit onderzoek is niet verplicht. Als je niet wil dat Bernhoven je naam en adresgegevens doorgeeft aan Mediquest, geef dit dan aan ons door. 

Wilsverklaring

Je kunt in een situatie terechtkomen waarin je niet meer voor jezelf kunt beslissen. Wanneer anderen voor jou moeten beslissen, kan een wilsverklaring een belangrijke hulp zijn. daarin omschrijf je waar je wel en niet toestemming voor geeft en welke behandeling(en) je niet meer wenst. In principe wordt de wilsverklaring gerespecteerd.

Klachten

We doen ons best voor jouw welzijn. Toch kan het gebeuren dat je ergens niet tevreden over bent. Probeer altijd eerst je ongenoegen te bespreken op de plek waar het ongenoegen is ontstaan. Deze directe benadering gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Daarom kun je altijd een beroep doen op de medewerkers van PatiëntService of de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer hierover lees je op onze website.

Toestemming onderzoek na prikaccident

Bij een onderzoek, behandeling of operatie kan een ziekenhuismedewerker per ongeluk in aanraking komen met bloed of andere lichaamsvloeistoffen van een patiënt. Bijvoorbeeld door prikken aan een naald of snijden aan een instrument waar bloed op zit van een patiënt. Dat is een ‘prikaccident’.

Na een prikaccident willen we met spoed het bloed onderzoeken van de patiënt. De patiënt kan een aandoening hebben die via het bloed overdraagbaar is, zoals hepatitis B of HIV. In dat geval moet de ziekenhuismedewerker binnen 2 uur met een behandeling starten om infectie te voorkomen. Een patiënt moet altijd eerst toestemming geven voor een bloedonderzoek. Omdat dit niet mogelijk is als je bijvoorbeeld onder narcose bent, vragen wij je het van tevoren aan te geven als je niet mee wilt werken aan een bloedonderzoek na een eventueel prikaccident. Als je geen bezwaar hebt en er tijdens de operatie een prikaccident is geweest, dan vertellen we dit altijd aan je na de operatie.

Mogelijkheden voor extra zorg en service

Geestelijke verzorging

Moet je naar het ziekenhuis voor opname, dan kun je dit aan je eigen gemeente of parochie doorgeven. Als je wilt kun je ook bijstand van de geestelijk verzorging in Bernhoven vragen. De verpleegkundige regelt dit dan voor je.

Vrijwilligers

In het ziekenhuis werkt een grote groep vrijwilligers. Zij vervullen vele extra taken, zoals het begeleiden van patiënten naar de verpleegafdeling, onderzoeksafdeling, het verzorgen van de bloemen etc. Desgewenst doen ze een boodschap voor je in de ziekenhuiswinkel. Via de verpleegkundige neem je contact op met de vrijwilligers.

Post

De post wordt, met uitzondering van zon- en feestdagen, dagelijks op de afdeling bezorgd. Te versturen post geef je af bij de receptie of aan de verpleegkundige van de afdeling. Post voor jou komt goed aan als de postcode van het ziekenhuis, je naam en het kamernummer duidelijk zijn vermeld.

Bernhoven, Naam & kamernummer, Postbus 707, 5400 AS  UDEN

Televisie, telefoon, internet

Bij je bed bevindt zich een bedsideterminal. Via deze terminal kun je telefoon en, als je wilt televisie huren. De tarieven vind  je op de bedsideterminal. Radio is gratis. Als je graag een koptelefoon wilt vraag er dan een aan de verpleegkundige.

Mobiele telefoon

Mobiel bellen in het ziekenhuis is toegestaan. Met uitzondering van de volgende 2 situaties.

 • Vanwege storingsgevoelige medische apparatuur, is het niet toegestaan binnen een straal van 1.5m tot aan het medisch apparaat, te bellen. Denk bijvoorbeeld aan bewakingsmonitoren of een infuuspomp. De kans bestaat dat deze apparatuur van slag raakt door je mobiele telefoon.
 • Binnen het ziekenhuis bestaan er zones waar bellen niet toegestaan is, dit wordt ter plekke aangegeven.

Laptop/Tablet/Smartphone voor het gebruik van internet

Je kunt je eigen laptop / tablet of smartphone gebruiken voor draadloos internet.

Schade

Als door nalatigheid of schuld van medewerkers van het ziekenhuis schade ontstaat aan persoonlijke eigendommen, kun je het ziekenhuis hiervoor aansprakelijk stellen. Vraag dan een schadeformulier aan de verpleegkundige. Het ingevulde formulier geef je af bij het PatiëntServiceBureau in de hal.

Cliëntenraad

Het ziekenhuis heeft een cliëntenraad. Deze raad bestaat uit een vertegenwoordiging van (potentiële) patiënten van het ziekenhuis. De cliëntenraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van patiënten. Contact per mail is mogelijk via clientenraad@bernhoven.nl

Wanneer je naar huis gaat

Soms is al voor de opname bekend hoe lang je in het ziekenhuis blijft. Dat is niet altijd zo. Hoe lang je moet blijven hoor je dan zo snel mogelijk van de arts of verpleegkundige. Als je weer naar huis mag gebeurt dat vaak in de ochtend.

Nazorg

De behandelend specialist (hoofdbehandelaar) en verpleegkundige bespreken vóór je naar huis gaat wat je thuis aan verdere behandeling moet doen. Bijvoorbeeld dieet, fysiotherapie, medicijnen, wondverzorging etc.

Weer thuis zijn is misschien wennen. Op de website staat de folder ‘Weer naar huis’ die jou kan helpen je voor te bereiden op thuis.

Ontslag maar professionele nazorg nodig, wat dan?

Als je na ontslag uit het ziekenhuis recht hebt op professionele zorg, dan gaat de transferverpleegkundige op zoek naar passende zorg. De nazorg die de transferverpleegkundige voor je regelt gebeurt volgens de geldende wet- en regelgeving en betreft alleen de noodzakelijke zorg. Jij kunt als je wilt een voorkeur voor een zorgaanbieder aangeven. Kan de zorgaanbieder die jouw voorkeur heeft de benodigde zorg niet leveren, dan krijg je de zorg die nodig is van een andere zorgaanbieder of instelling. Dat betekent dat je niet in het ziekenhuis kunt blijven wachten totdat de zorgaanbieder van jouw voorkeur de zorg wél weer kan leveren.

Als opname in een verpleeghuis nodig is, ook dan kan het gebeuren dat je niet meteen terecht kunt in de instelling van je voorkeur. Dan overleggen we met jou en/of je naasten over een tijdelijke oplossing, dat heet overbruggingszorg. Dat kan betekenen dat je tijdelijk naar een ander verpleeghuis moet, mogelijk buiten je eigen regio. Het kan ook betekenen dat je tijdelijk terug gaat naar je eigen huis of een naaste. Daar krijg je dan ondersteuning van een zorgorganisatie. Tijdens deze overbruggingszorg blijf je op de wachtlijst staan van de zorginstelling die jouw voorkeur heeft. Overbruggingszorg is alleen mogelijk als het een definitieve plaatsing betreft.

Kom je in aanmerking voor geriatrische revalidatiezorg of voor een tijdelijk verblijf in een eerstelijns voorziening (verpleeg- of verzorgingshuis) dan geldt de overbruggingsregeling niet. Het gaat hier namelijk om een tijdelijke situatie.

Plicht tot medewerking

Je bent wettelijk verplicht mee te werken bij ontslag uit het ziekenhuis. Als de behandelend arts bepaalt dat medisch handelen niet meer aan de orde is dan is er geen reden meer om in het ziekenhuis te blijven. De behandeling is immers klaar en dan is opname in een ziekenhuis niet zinvol meer. Dat betekent dat als jij en/of je naasten de aangeboden passende nazorg afwijzen, het ziekenhuis niet verantwoordelijk is voor jouw zorg. Wijs je een aanbod voor nazorg af, dan ben jij en/of je naasten zelf verantwoordelijk voor een oplossing. In dat geval moeten jij en je naasten zelf de nazorg organiseren. Dit moet je doen voordat je uit het ziekenhuis wordt ontslagen. De arts informeert je op tijd wanneer je medisch uitbehandeld bent en het ziekenhuis mag verlaten.

Informatie voor de huisarts

De behandelend specialist informeert je huisarts per brief over de opname, je ziekteverloop en het ontslag.

Zorg- en herstelhotel Udens Duyn

Je bent zodanig hersteld dat je niet meer in het ziekenhuis hoeft te blijven. Je mag naar huis, maar eigenlijk wil je liever nog even herstellen met wat zorg om op terug te vallen. Naast Bernhoven ligt Zorg- en herstelhotel Udens Duyn. Meer weten: Ga naar www.udensduyn.nl of bel 0413 - 71 25 50. Mailen kan ook naar info@udensduyn.nl.