Spring naar de content

De blaas

De blaas is een onderdeel van onze urinewegen. De urinewegen bestaan uit twee nieren, twee urineleiders, de blaas en de plasbuis.

Door het filteren van het bloed halen de nieren schadelijke en afvalstoffen uit het bloed. Deze afvalstoffen vormen samen met het overtollige vocht uit het lichaam de urine.

De nieren hebben nog andere functies maar daar gaan we nu niet op in. Via urineleiders (ureteren) wordt de urine vanuit de nieren naar de blaas getransporteerd.

De blaas is een hol orgaan en de wand bestaat uit spierweefsel. De blaas ligt achter het schaambeen onder in de buik. Door uitrekken en samenknijpen van de blaasspier kan deze groter en kleiner worden. De functies van de blaas zijn het opslaan van urine en het lozen hiervan. Als de blaas vol is gaat er een seintje naar de hersenen. Men wordt zich bewust van drang en wanneer het bewustzijn toestemming geeft trekt de blaas zich samen en wordt de urine via de plasbuis naar buiten geperst. Bij mannen bevindt de prostaat zich direct onder de blaas. De plasbuis loopt door de prostaat heen en daarna door de penis.

Wat is blaaskanker eigenlijk?

Een lichaam bestaat uit miljarden cellen. Dagelijks sterven cellen af en deze worden door celdeling weer vernieuwd. Zo kunnen bijvoorbeeld wonden genezen. Een enkele keer slaat deze celdeling op hol  en ontstaat er een gezwel of tumor. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Goedaardige gezwellen groeien niet door andere weefsels heen en ze verspreiden zich niet door het lichaam. Een kwaadaardige tumor kan door omliggende weefsels heen groeien. Uitzaaiingen zijn cellen die zijn losgelaten van een kwaadaardige tumor en elders in het lichaam terecht gekomen en daar verder groeien als kwaadaardige tumoren. Een uitzaaiing heet een metastase.

Goedaardige tumoren van de blaas worden ook wel goedaardige poliepen genoemd. De kans dat een poliep in de blaas goedaardig is, is ongeveer 5 procent. De resterende 95procent zijn kwaadaardig en dan is er dus sprake van kanker.

Soorten van blaastumoren

  • Niet spierinvasieve tumoren, zij hebben de vorm van een vlak gezwel, een paddenstoel of een trosje en groeien niet door de blaaswand heen. Zij kunnen langzaam of snel groeien en komen soms weer terug nadat zij verwijderd zijn.
  • Spierinvasieve tumoren, deze groeien door in de diepere lagen van de blaaswand en kunnen hier zelfs doorheen groeien.

Er kunnen cellen van deze tumoren losraken en zich door het lichaam verspreiden (uitzaaiingen) via het bloed. Deze cellen worden om te beginnen teruggevonden in de dichtstbijzijnde lymfeklieren, later mogelijk ook op andere plaatsen in het lichaam zoals longen, lever en botten.

 

Niet spierinvasieve tumor: niet ingegroeid tot in de blaaswand

Spierinvasieve tumor: wel ingegroeid tot in de blaaswand

Wanneer de kankercellen via de bloedbaan of lymfebanen al elders in het lichaam terecht zijn gekomen kan dit leiden tot klachten als vermoeidheid, gewichtsverlies, lusteloosheid of pijn. Blaaskanker is net als alle andere vormen van kanker niet besmettelijk ook niet via de urine. De ziekte komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen en vooral bij mensen ouder dan zestig jaar. De oorzaak van blaaskanker is niet duidelijk, men weet wel dat roken de kans op het krijgen van blaaskanker aanzienlijk vergroot.