Spring naar de content

Duplexonderzoek slagaders in hals, benen, armen

Met behulp van dit onderzoek kunnen eventuele afwijkingen en/of verstoppingen in de slagaders worden opgespoord. Daarnaast geeft het onderzoek informatie over de richting waarin en de snelheid waarmee het bloed door de vaten stroomt. In deze folder leest u hoe een duplexonderzoek in Bernhoven verloopt.

Duplexonderzoek

Een duplexonderzoek is een combinatie van twee soorten onderzoek: echografie en doppleronderzoek. Beide onderdelen worden tegelijk uitgevoerd met één apparaat.
Echografie is onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om de vaten zichtbaar te maken. Bij een echografie worden er geluidsgolven opgewekt door een transducer (= een apparaatje dat geluidsgolven zendt en ontvangt). Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Door deze transducer tegen uw huid aan te houden, worden geluidsgolven in uw lichaam gezonden. De vaten in uw lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo's worden op een beeldscherm weergegeven. Doppleronderzoek is een speciale vorm van echografie waarbij ook de bloedstroom (de snelheid en de richting) in de vaten zichtbaar en hoorbaar wordt gemaakt. Een duplexonderzoek is een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide laborant(e).

Voorbereiding

Voor een duplexonderzoek van de slagaders in de hals, benen of armen is geen speciale voorbereiding nodig.

Waar moet u zijn?

U meldt zich aan de balie van poli cardiologie op het afgesproken tijdstip. Route 120.
Na het aanmelden gaat u zitten in de wachtruimte van de afdeling functieonderzoek, route 110.
Het onderzoek is hier bij het vaatlaboratorium.
De laborant weet dat u hier wacht en komt u hier halen als u aan de beurt bent.

Verhinderd?

Wanneer u verhinderd bent voor het onderzoek, neemt u dan tijdig contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Er wordt dan een nieuwe afspraak voor u gemaakt.

Het onderzoek

Verloop van het onderzoek

U wordt uit de wachtruimte opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. U wordt verzocht het te onderzoeken lichaamsgebied bloot te maken. Tijdens het onderzoek is het licht uit zodat het beeldscherm goed zichtbaar is. Op de plaats van het te onderzoeken bloedvat wordt gel op de huid aangebracht. Dit voelt soms koud aan. De gel zorgt ervoor dat er geen ruimte tussen de transducer en de huid is. De laborant(e) beweegt vervolgens met de transducer over de huid. Hiervan worden afbeeldingen gemaakt en metingen verricht, die op een later tijdstip uitgebreid door de laborant(e) worden bekeken en beoordeeld.

Duur

De duur van het onderzoek is afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsgebied. Meestal duurt het onderzoek tussen de 30 en 60 minuten.

Uitslag

De laborant(e) stuurt een verslag van de onderzoeksgegevens naar uw behandelend arts, die de uitslag met u bespreekt.

Vragen

Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met

  • Poli neurologie:   0413 - 40 19 53
  • Vaattelefoon:   0413 - 40 19 59 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur)
  • Polikliniek vaatchirurgie is ook per mail te bereiken: vaatchirurgie@bernhoven.nl