Skip to Content

Isolatieverpleging, algemene informatie

Soms is het nodig dat een patiënt geïsoleerd (dus apart van anderen) wordt verpleegd in het ziekenhuis, vanwege een bacterie, virus of lage weerstand. De reden voor het geïsoleerd verplegen wordt door de arts of verpleegkundige uitgelegd. Als een patiënt geïsoleerd verpleegd moet worden, krijgt hij of zij meestal een eenpersoonskamer toegewezen met een eigen badkamer en toilet. De patiënt blijft zoveel mogelijk op de kamer. De verpleegkundigen nemen gerichte voorzorgsmaatregelen, denk hierbij aan het dragen van een muts, mondneusmasker, handschoenen en schort.

Vormen van isolatie

Er zijn verschillende vormen van isolatie:

Meer specifieke informatie over elke isolatievorm kunt u vinden door op een van bovenstaande linkjes te klikken. Voor meer informatie over isolatie bij kinderen, verwijzen wij u naar de folder Isolatieverpleging op de kinderafdeling.

Bezoek

Patiënten die in isolatie worden verpleegd, mogen net als elke andere patiënt in het ziekenhuis, bezoek ontvangen.

Bij de deur van de patiëntenkamer hangt een gekleurde instructiekaart. Hieraan kunt u zien dat de patiënt in isolatie verblijft. Als u op bezoek wilt bij een patiënt die in isolatie verpleegd wordt, vraag dan aan de verpleegkundige welke maatregelen u moet nemen. Het kan zijn dat u dezelfde voorzorgsmaatregelen moet nemen als de medewerkers, maar soms zijn geen extra maatregelen nodig.

Kinderen tot 12 jaar worden alleen toegelaten onder begeleiding van een volwassene.

Om verspreiding naar andere patiënten te voorkomen, moet u na het bezoek altijd de handen desinfecteren en het ziekenhuis direct verlaten en niet op bezoek gaan bij andere patiënten in het ziekenhuis.

Handhygiëne

Daarnaast kunt u zelf bijdragen aan de veiligheid voor onze patiënten en voor uzelf, door bij het betreden van de verpleegafdeling en bij het verlaten van de afdeling, uw handen te desinfecteren. Dat kunt u doen door gebruik te maken van de dispensers met handalcohol die bij de in- en uitgang van de verpleegafdeling hangen. Ook op diverse andere plaatsen in het ziekenhuis hangen deze dispensers. Maak er gerust gebruik van! 

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over isolatieverpleging dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de dienst Hygiëne en Infectiepreventie in Bernhoven, telefoonnummer (0413) 40 89 99.